Friday, August 26, 2011

Нов срив на пазара може да настъпи до няколко седмици



Кредитните пазари алармират, че нов крах, по-сериозен от този, чийто механизъм бе задвижен от банкрута на "Лемън Брадърс", може да застигне глобалната икономика в най-скоро време.

Застраховката на дълга на няколко водещи европейски банки достигна рекордни нива, по-високи и от онези, отбелязани по време на финансовата криза, причинена от спукването на балона около американската финансова група преди три години.

CDS-книжата* върху облигациите на Royal Bank of Scotland (RBS), BNP Paribas, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и др., сигнализираха предупредителни знаци в сряда. CDS на RBS се търгуваха за 343.54 базисни точки, което означава, че годишната цена по застраховането на £10 млн. от държавно-обезпечените облигации срещу фалит сега е £343,540.

Цената по осигуряването на облигациите на RBS е по-висока, отколкото преди данъкоплатецът да беше принуден да се намеси и спаси банката през октомври 2008, и ясно показва настоящия спад в доверието на кредитните инвеститори към банковата система.

"Проблемът е в недостатъчната ликвидност – това именно причинява затрудненията на банките. Настроението е същото като през 2008," заяви изпълнителен директор на лондонска банка.

"Мисля, че сме се запътили към пазарен шок през септември или октомври, който ще наподоби това, което веднъж вече видяхме," съобщи старши кредитен банкер във водеща европейска банка.

Въпреки това банковите акции се съживиха в сряда, демонстрирайки растящата липса на връзка между капиталовите и кредитните инвеститори. RBS затвори с ръст от 9% на 21.87 пункта, а Barclays се повиши с 3% до 149.6 пункта въпреки факта, че CDS на банката тази седмица отбелязаха рекордна стойност за последните 12 месеца. Това движение дублира ситуацията в Америка, където акциите на Bank of America се повишиха с 10% по време на късната търговия на Wall Street, след като достигнаха рекордно ниски за последните 12 месеца нива във вторник, заради опасенията, че ще трябва да набавят нови $200млрд. (£121 млрд.). Що се отнася до европейските континентални банки, съживяването в цената на акциите не се отрази на кредитните пазари, където нейната CDS стойност достигна рекордните за последната година 384.42 пункта.

Европейските фондови пазари също се включиха в оживлението. Индексът FTSE затвори с покачване от 1.5% на 5,206 с надеждата, че опасността от нова рецесия се е понижила. Континенталните акции поставиха едноседмичен рекорд със затварянето с увеличение на германския DAX от 2.7% и на френския CAC 1.8%. Dow Jones предпазливо отбеляза ръст в поръчките на дълготрайни активи, след като пазарите започнаха да се примиряват с факта, че Федералният резерв няма намерение да влее свежи пари при годишната конференция в Джаксън Хол, Уайоминг, този петък.

Дори решението на Мууди'с да понижи рейтинга на японския суверенен дълг с една степен на Аа3, не повлия отрицателно на глобалното доверие в пазарите, макар японският Nikkei да затвори с малко над 1% понижение.

При поуспокоени нерви на фондовия пазар, златото - което отбелязва постоянен ръст поради повишеното търсене от страна на инвеститорите на надежден пристан за инвестициите си - се понижи с 5.3% до $1,777 в Лондон.

*CDS = Credit default swaps - финансови продукти, служещи като застраховки срещу фалит на даден длъжник. Все по-често те се използват като чисто спекулативни механизми. Тази практика води началото си от "Уол Стрийт".

No comments:

Post a Comment