Wednesday, August 31, 2011

Бернанке отправя предупреждение за препирните във Вашингтон


Ако речта на Бен Бернанке на годишната конференция на Федералния резерв в Джаксън Хол трябва да се сумира в няколко думи, те ще бъдат, че икономиката на САЩ се нуждае от повече подкрепа от страна на американските политици и законодатели като цяло -- но че Централната банка ще осигури само част от нея.

"Не очаквам дългосрочният потенциал за растеж на икономиката ни да бъде материално засегнат от кризата и рецесията, ако -- и подчертавам АКО -- страната ни предприеме необходимите стъпки, за да подсигури този вариант," заяви Председателят на Федералния резерв на САЩ.

Подтекстът на това изречение е, че докато Федералният резерв прави всичко по силите си, икономическият сценарий наистина да се развие така, други висшестоящи органи не го правят. Работата на Резервът е да подсигури стабилно и ниско ниво на инфлация и икономическа сигурност, no "повечето от икономическите фактори, които гарантират стабилният икономически ръст в дългосрочен план, са извън обсега на Централната банка".

Той призова за "добра, активна жилищна политика", изрази неправдоподобна увереност, че Европа ще успее да се справи с проблемите по суверенния си дълг; с едни от най-суровите си упреци заяви, че агонизиращите дебати във Вашингтон по вдигане тавана на държавния дълг сериозно са навредили на икономиката.

"За страната ще е добре дошъл по-добър начин за взимане на фискални решения. Преговорите, които се проведоха през това лято, смутиха финансовите пазари, а навярно и цялата икономика," продължи той.

През последните месеци господин Бернанке видимо започна да повишава тон срещу фискалната политика на страната, но това беше първият път, когато той ясно изтъкна нефункционалността на механизмът по изработването на бюджета и нуждата от реформа в тази област.

"Това бяха много силни думи от страна на Председателя г-н Бернанке и нека се надяваме, че законодателите ще си вземат бележка. Няма спор, че след всичко, което е необходимо да се направи, за да почне икономиката да се съживява, фискалната политика продължава да е липсващо звено," каза Мая МакГинеас, Президент на Комитета за Отговорен Федерален Бюджет.

Макар да не го заяви открито, изглеждаше, че сега г-н Бернанке би подкрепил още фискално стимулиране , за да се пребори дългосрочната безработица, която по думите му може да остави "голям белег" върху американската икономика.

"Днес икономиката ни страда от необичайно високо ниво на дългосрочна безработица, в която почти половината от безработните са прекарали повече от шест месеца извън пазара на труда," допълни той. Фискалните управници спешно трябва да решат дългосрочните проблеми на американския бюджет, но те "не трябва, като последица, да пренебрегват крехкостта на възстановяването на кономиката".

Думите му отразяват растящото усещане, че докато Федът може и трябва да направи повече, за да се увери, че инфлацията ще запази желания размер от 2%, решенията за данъците и потреблението оказват далеч по-голямо влияние върху икономика, в която данъкоплатците все още изплащат дългове, възникнали през кризата.

Твърдението му, че Федът "е готов да използва инструментите си, за да подсигури стабилно възстановяване на икономиката", беше ясен сигнал, че Федът е готов да направи още, навярно през следващото си събрание през Септември, чиято продължителност наскоро бе удължена до два дни.

Но остатъкът от речта, в който липсваше обсъждане на тези "инструменти", и който бе главно съсредоточен върху предстоящите предизвикателства и ролята на финансовата и други политики, сякаш служеше за приземяване и намаляване на очакванията за това, колко точно още може да стори Резервът.

По-точно, не се даде повод да се мисли, че скоро ще бъде дадено начало на трети рунд от количествено олекотяване -- QE3, като QE2, оповестен миналия Ноември -- с което Федът би закупил стотици милиарди долари като вложение в дълготрайни активи, за да опита още да снижи дългосрочния лихвен процент.

Макар г-н Бернанке да не коментира в подробности, като по-вероятна опция за олекотяване се явява вариантът, Резервът да обърне вече съществуващото си портфолио от дълготрайни активи в още дългосрочни гаранции - стратегия със собствено име, "twist".

No comments:

Post a Comment